Castells de el Loira: una ruta amb fortificacions mundialment conegudes

Posat en 2 de juny de 2020
castells-loira

França és un país espectacular amb un munt d’història a l’esquena, boniques ciutats que van des de la romàntica Paris fins a la moderna Lió, passant per la multicultural Marsella i per tantes altres urbs mitjanes que segueixen conservant un estil quasi medieval que encanta als turistes. Anem on anem en aquesta bella nació trobarem llocs interessants que visitar, atraccions que gaudir, i per descomptat, també una gastronomia exquisida que s’explica com una de les millors de l’món. Però hi ha una zona especialment romàntica de França, en el centre de el país, una regió per on transcorre tranquil i bell el riu Loira, i que és coneguda popularment com la regió dels castells, per la gran quantitat de fortaleses que trobem en ella.

Tant defensives com més de l’estil de grans mansions renaixentistes, els castells de Loira s’agrupen en més de 50 edificis claus, a la riba del riu Loira ia les seves zones properes. Hi ha tants que, de fet, és impossible veure’ls tots en un sol viatge. Per això la gent ha de decidir-se per uns o per altres, i això a la fi suposa també una investigació extra. Nosaltres et portem aquí una manera senzilla d’escollir els castells que més et poden agradar i impressionar, parlant-te també una mica de la història de la regió, perquè quan arribis aquí entenguis molt millor per què aquesta zona és una de les favorites per als turistes que arriben a França.

Història darrere d’aquests espectaculars castells

Els castells es troben entre la regió coneguda com País de Loire i la de el Centre-Vall de Loira, a la zona central del territori francès, un lloc que durant segles es van disputar nombrosos senyors feudals a la Edat Mitjana. Això va fer que, a partir d’al segle X, nombroses fortaleses es van aixecar en aquesta regió central de país, que a més era una zona estratègica en les guerres que es lliuraven a tot el territori. N’hi ha que, de fet, es conserven des d’aquesta època, tot i que ja sense fossats o muralles, havent “perdut” gairebé del tot el seu caràcter defensiu fa segles. No obstant això, la seva majestuositat segueix sent impressionant, i no és estrany que la zona atregui cada any a milers de turistes.

Amb la gran varietat de chateaus que podem trobar en aquesta regió, cadascú té els seus favorits, perquè a la fi i al el cap són molt diferents. Han passat per nombroses restauracions, i tot i que mantenen cert estil semblant, les seves diferències també són molt evidents, des del seu tamany fins als seus jardins, la seva arquitectura, etc… Des del segle passat, aquests castells ja han suposat una gran aposta turística per part de França, i l’any 2000 van decantar definitivament la balança a favor de la Vall de Loira per a ser considerat com Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, la qual que va suposar també una gran empenta turístic a la zona.

Com arribar als castells de la Vall de Loira?

Com ja hem indicat, l a regió on es troben els Castells de l’Loire està a la zona central de França, seguint el curs del riu que dóna nom a aquesta terra, especialment en la seva part mitjana i baixa. No queden massa lluny de la pròpia capital, París, així que la primera opció és viatjar des de qualsevol punt de l’món a la Ciutat de la Llum, i des allà agafar un cotxe per poder anar visitant els castells al nostre aire, baixant fins a aquesta zona i seguint el curs del riu. Aquesta opció és la ideal, sobretot per la llibertat que ens dóna el portar el nostre propi vehicle i accedir a qualsevol d’aquests castells amb el nostre horari.

El recorregut típic, encara que són diversos dies, seria anar des de la ciutat d’Orleans fins a la d’Angers, entre les quals es troben la majoria d’aquestes fortaleses. Podem anar una mica més enllà i visitar també la costa de la Bretanya, però la quantitat de castells és menor allà. Més enllà d’aquestes edificacions, la zona compta amb ciutats espectaculars i amb un encant molt especial, com la mateixa Orleans o Tours, les visites són també força recomanables si volem completar tot el que ens ofereix aquesta imponent regió francesa.

Castell de Chambord: un dels més espectaculars

Si parlem de castells absolutament majestuosos i impressionants, el primer en la llista ha de ser sens dubte el de Chambord. Utilitzat pel rei Francisco com a casa de camp per les seves caceres, es tracta d’la fortalesa més imponent i ampul·losa de totes les trobarem en aquesta regió, i és que compta amb més de 400 habitacions i prop de 390 xemeneies, que es diu aviat. La seva ubicació, just a la banda del riu i en enmig d’un entorn de bosc totalment romàntic, fan d’aquest castell una de les visites obligades quan estem per la zona del riu Loire.

Per fortuna, bona part de l’interior és visitable,així que podrem treure el cap a la vida de la reialesa en aquells temps, amb fastuoses habitacions, dormitoris de llits amb dosser gegants i una decoració exquisida. Després de la visita, res millor que prendre un petit pícnic a la gespa que hi ha davant el castell, a l’altra riba del riu, gaudint de les vistes d’aquest descomunal complex que sens dubte, s’ha convertit en un dels més populars de tota França, i és que la seva bellesa i el seu encant semblen com de conte de fades. Chambord és sens dubte un dels imprescindibles a l’hora de visitar tots aquests castells.

Castell de Villandry: deixa’t impressionar pels seus meravellosos jardins

Potser no és tan gran i espectacular com el de Charmond, però el castell de Villandry també ha aconseguit destacar entre totes les fortificacions d’aquesta regió, gràcies especialment als seus jardins, que estan entre els més bells de tot el país, una cosa que tractant-se de França no és poca cosa. Aquest castell ha estat l’últim a construir-se a la zona, en l’època de el Renaixement, i encara que és menys fastuós que molts altres que trobem per aquí, es rescabala d’això gràcies a els seus jardins que són una autèntica delícia i estan construïts en terrasses de tres nivells.

Són, de fet, la atracció principal d’aquest lloc, fins i tot per davant de l’propi castell, que tot i així, és val la pena ser visitat al seu interior. Villandry compte amb diversos jardins totalment diferents entre ells, i amb una temàtica diferent. Trobem flora de tot tipus en aquesta zona, a més dels típics laberints de tanques que faran les delícies de grans i petits, que es sentiran com a un autèntic conte de fades aquí. El romanticisme d’aquest castell és difícilment superable, i això l’ha convertit en un dels favorits tant pels turistes com pels propis francesos, que presumeixen de la fortalesa i sobretot dels seus jardins, orgullosos de un lloc tan espectacular.